Prvi orijentalni hotel u Beogradu

Deo emisije o Orient Villi počinje kod 15 minuta i 45 sekundi. “U Indiju odlazim od 1986, prvi put kao dvadesetgodišnjakinja zainteresovana za jogu kada je malo ljudi uopšte i razmišljalo o njoj u Srbiji, da bi na povratku i dalje u životu, u okolnostima devedesetih godina kod nas došla na ideju da počnem s uvozom stvari iz prelepe Indije koja je ostavila neizbrisiv utisak na mene.

Od 1995, godišnje tri puta putujem i svako putovanje je u neki drugi kraj Indije tako da, mogu reći, poprilično poznajem Indiju, mnogo bolje i od većine Indijaca koji vide za života malo toga sem svog rodnog grada. Ono što svako vrlo brzo oseti kad kroči i preživi kulturalni šok od prljavštine i neuređenosti, jeste izuzetna toplina i predusretljivost naroda na ulicama bilo gde u Indiji. Opuštenost i nehajnost za nebitne stvari u životu običnih ljudi, je ono sto nas izbacuje iz stresnog načina i navike kako mi živimo. Znatiželja i privlačnost prema strancima je nesto sto Vas odmah stavlja u njihov fokus, na šta mi po navici odmah reagujemo sa sumnjom da su njihove namere nečasne, a ustvari, po ko zna koji put sam se uverila da je to znatiželja deteta u svakom od njih. Kao i što obožavaju da se s nama slikaju, takođe govori o njihovoj dečijoj nevinosti.

Mogla bih jos mnogo toga da Vam pričam, o njihovim običajima, ugovorenim brakovima, Bolivudu, hrani koja je možda najkoloritnija i najraznovrsnija na svetu, ali možda nekom drugom prilikom…”

Ovo su reči Nataše Nikolić, vlasnice Orient Ville, kada je počela svoju priču od same ideje nastanka pa do stvaranja ovog predivnog hotela. Ono što mi možemo podeliti sa Vama, jeste “priča o nama”, kao i neke zanimljivosti unutar same vile.

U mirnom delu grada nedaleko od aerodroma otvoren je prvi orijentalni hotel u Beogradu. Vlasnica ovog hotela nakon višegodišnjeg boravka u Indiji, došla je na ideju da duh ove zemlje donese u Srbiju. Celokupan nameštaj za ovaj hotel stigao je iz indijskog grada Đodpura iz države Radžastan, pustinjske države na zapadu Indije, čiji je glavni grad Đajpur – čuveni Pink City. Đodpur je poznat po palati Umaid Palace čija je jedna polovina muzej.

Ono sto u Indiji praktikuju a po prvi put u ovom hotelu stoji na usluzi jesu Statue u obliku ruku, koje predstavljaju takozvane – mudre, ili stavove koji izazivaju poseban protok energije u telu, tako da se pojedine mudre koriste u meditaciji, a mnoge u plesovima i o njima se moze ispričati čitava priča. Indijske plesačice su poznavaoci svih mudri i uče ih kao neizostavni deo tradicionalnog plesa ili indijskog baleta.

U svakoj sobi je uramljen po jedan pačvork što je deo narodne radinosti države Guđarat, i to je ručni rad žena sa sela iz tog kraja Indije.

Nameštaj koji je po sobama oponaša stari indijski stilski nameštaj iz nekadašnjeg doba kada su živele Radže, i da bi izgledao starinski i sa patinom, oni ga zakopavaju u zemlju gde prolazi kroz određeni proces. Svi prekrivači na krevetima su takođe ručni rad iz raznih oblasti Indije.

U holu i trpezariji imamo dve figure koje različito prikazuju Budu, osnivača Budizma koji istorijski potiče iz Indije. Velika glava predstavlja Budu kako ga u Inidji vide, a figura debelog Bude u čošku je kako ga vide na dalekom istoku, u Kini, Japanu…

Nadamo se da Vam se priča, kao i prilog u Biljana za Vas dopadaju, i da ćete nas uskoro posetiti i upoznati čari Indije.