Festival: Počinje drugi Belgrade SAXperience

Drugi međunarodni festival saksofona Belgrade Saxperience održaće se od 24. do 27. septembra u Kulturnom centru Beograda, Sali Beogradske filharmonije, Pozorištu na Terazijama, Domu omladine Beograda, Kolarčevoj zadužbini i Klubu književnika.

Prve večeri festivala nastupiće saksofonista i kompozitor Žan-Deni Miša, koji će pokazati kako zvuči Bah na ovom instrumentu koji se kod nas prvenstveno identifikuje sa džez i popularnom muzikom.

Drugo veče rezervisano je za atraktivne forme ansambala saksofona, pa će se u Pozorištu na Terazijama predstaviti domaći sastav „Kvatro Temperamenti“ i multinacionalni kvintet saksofona „Five Sax“.

Treće veče festivala počeće koncertom kvarteta Luke Ignjatovića koji će biti uvod u nastup istaknutog džez saksofoniste Hajnca fon Hermana iz Austrije, uz pratnju Big Benda RTS-a u Velikoj dvorani Doma omladine.

Istog dana, u Kulturnom centru Beograda biće priređena koncertna prezentacija Borgani saksofona, a na Kolarcu će slovenački sastav „SOS junior“ održati interaktivni koncert za decu „Kako se sluša saksofon“ u okviru ciklusa „Mala škola Bontona“ muzičkog centra ove kuće.

Ove godine Klub književnika če tokom četiri dana festivala biti mesto susreta učesnika i posetioca, uz razgovore i druženja kao i koncerte i džem sešn odabranih džez saksofonista.

Tokom poslednjeg dana festivala biće održan popodnevni koncert „Upoznajte gospodina Saksofona“, na platou ispred Kulturnog centra Beograda koji će održati orkestar „SOS Junior“, a kojima će se priključiti učenici koji su pohađali majstorske radionice u KCB-u.

Festival koji obećava i već predstavlja neizostavni deo beogradske muzičke jeseni, osim promocije saksofona, ima za cilj povezivanje saksofonista, kompozitora i drugih muzičara, pružajući im priliku za ostvarivanje kontakata, povezivanje i međusobne razmene iskustava.

Više informacija o programu festivala pogedajte  OVDE.