Dešavanja: 31. Beogradski džez festival

Pod sloganom „Budućnost džeza“, trideset prvi po redu, Beogradski džez festival održaće se od 28. oktobra do 1. novembra u Domu omladine Beograda i Domu sindikata.

Kao naš najstariji i najugledniji džez festival, osnovan 1971. godine, Beogradski džez festival ističe se među internacionalnim kulturnim dešavanjima.

Prošle godine, sa cifom od 150 000 poseta, od kojih veliku većinu čini mlada publika, Beogradski džez festival ostvario je nove rekorde u broju posetilaca.

Ovogodišnji festival traje dan duže, zahvaljujući dodatnoj koncertnoj večeri 28. oktobra, u okviru koje će se predstaviti najveći džez talenti iz Srbije i dijaspore, uz promocije njihovih novih albuma (Vladimir Kostadinović, Naked, Hashima). Na svečanom otvaranju 31. Beogradskog džez festivala, u Velikoj Sali Doma omladine Beograda 29. oktobra, publiku će sačekati Jelena Jovović Jazz Junction, kao i evropska premijera novog projekta Džejmsa Brendona Luisa „Days Of Freeman”.

Posebnu preporuku na ovogodišnjem festivalu zaslužuje veliki koncert 31. oktobra u Domu sindikata, gde će nastupiti Hiromi Trio. Mlada japanska pijanistkinja Hiromi, učenica legendarnih Ahmada Džamala i Čika Korije, blista na današnjoj džez sceni svojom mladošću, ekspresivnošću i virtuoznošću. Ona je i najbolji nosilac poruke ovogodišnjeg festivala koji poštovaocima muzike omogućava da sagledaju tokove džeza u 21. veku. Pre nje nastupa Big Bend RTS sa specijalnim gostom, sjajnim nemačkim kompozitorom i saksofonistom Kristofom Lauerom.

Tokom trajanja 31. Beogradskog džez festivala publiku očekuje jedan od najraznovrsnijih programa ikada, sa ukupno 18 koncerata i preko 80 najaktuelnijih džez umetnika, pre svega iz SAD, a potom iz Austrije, Danske, Italije, Nemačke, Norveške, Portugalije, Španije, Švedske, Turske, Hrvatske, Slovenije i Srbije, koji će nastupiti u Domu omladine Beograda. 

Detaljan program Beogradskog džez fesivala možete pogledati OVDE.